האזנה ללחישות הקרח של קרחון ארקוזן

האזנה ללחישות הקרח של קרחון ארקוזן

פענוח עובדות על שינוי האקלים מתוך אחד הקרחונים הנידחים והקשים ביותר לגישה בצרפת.

קרחון ארקוזן נחשב לקרחון הקשה והמסוכן ביותר לגישה בפירנאים. הביקור הראשון המתועד אליו בוצע על ידי ז’אן פייר פאז’ בשנת 1808, שכתב לקוראיו בצורה ברורה עד כמה הגישה אליו קשה: “כדי להגיע לקרחון, יש לוותר על כל פחד ממוות”.

לא סיפורי גבורה הם שגרמו למשלחת רב-תחומית של מודדים גיאודטיים, מדענים ומדריכי שמורת טבע להגיע לקרחון בין ה־28 ל־30 בספטמבר 2023. הקרחון הזה, שממוקם בצורת משפך, ממלא תפקיד חשוב בהבנת ההשפעות של שינויי האקלים – גם ברמה המקומית של קרחונים וגם על כדור הארץ כולו.

בנוסף להיותו הקרחון הנידח ביותר בפירנאים, קרחון ארקוזן הוא גם מהקטנים והעמידים ביותר. גובהו נע בין 2,320 ל־2,520 מטרים – נמוך יחסית – אך הוא פונה לצפון־מזרח, מה שמספק לו הגנה מקרני השמש בקיץ. כמו כן, שלג שמצטבר על הר מון וליה (Mont Valier) מזין אותו במהלך החורף.

בין השנים 2005 ל־2018 נראה כי שטח פני הקרחון אף גדל – ממצא מפתיע שעמד בניגוד למגמה העולמית של הפשרת קרחונים. לכן, היה זה חיוני עבור צוות TERIA ו-Topcon, יחד עם מדענים, אקדמאים ונציגי שמורת הטבע, להבין מדוע הקרחון הזה מתנהג בצורה יוצאת דופן.

נקודת הפתיחה לכל מסע גיאודטי היא הדיוק הסנטימטרי שמספקת טכנולוגיית GNSS של Topcon. הדיוק המובנה של הציוד היה כמובן חיוני, אך גם עמידותו ונוחות השימוש שלו בתנאים קשים הפכו אותו לאידיאלי למשימה זו.

יצירת שינוי באמצעות שיתוף פעולה

המשלחת מומנה במשותף על ידי TERIA ו-Topcon. השתתפו בה מודדים גיאודטיים, מדריכי שטח ואנשי שמורת הטבע של אזור אריאז’, לצד אקדמאים, חוקרים ומתמחים. יחד הם למדו את אמנות המדידה המדויקת עם טכנולוגיה מתקדמת – בידיעה שידע אמיתי על שינוי האקלים חייב להתבסס על עובדות.

הממצאים היו ברורים ונוקבים. הם הפכו את התמונה המפתיעה הקודמת על פיה – ומדידות מדויקות הוכיחו באופן חד-משמעי שהקרחון מצטמצם בצורה דרמטית גם בעובי וגם בשטח, למרות ההשערות הקודמות.

מאז 2016 נרשמה ירידה עקבית בנפח ובשטח פני הקרחון. חורפים עם מעט משקעים וקיצים חמים במיוחד היו הגורמים המרכזיים לכך. המדידות האחרונות שבוצעו באמצעות סורקים תלת־ממדיים ומערכות GNSS הוכיחו כי תהליך ההצטמצמות נמשך. למעשה, בין 2021 ל־2023, הקרחון הצטמק בכ־3.9 מטרים בעובי שקול לעובי שכבת מים.

הבנת התנהגות קרחונים היא קריטית – זאת משום שבניגוד לתהליכים גיאולוגיים רבים אחרים, הקרחונים מגיבים לשינויים בצורה מהירה. התגובה הרגישה והדינמית של קרחון ארקוזן לשינויים בטמפרטורה ובמשקעים, בשילוב עם העמידות היחסית שלו בעבר, הופכת אותו למדד חשוב של שינויי האקלים.

סלע, קרח ודובי חום

הרי הפירנאים של אזור אריאז’ אינם רק מקום מושלם לאיסוף מידע – אלא גם רקע מושלם להרהור על חשיבות השמירה על אזורים פראיים. זהו הצד הפראי והבלתי נגוע של צרפת. בין סלעי הגיר והצפחה שבאזור, הקרחון המתכווץ מהווה מוקד ברור להתבוננות. בנוסף למגוון בעלי חיים – עזי בר, מרמוטות – זהו גם ביתם של הדובים החומים הפירנאיים האחרונים שנותרו בצרפת.

במילותיו של ג’ספר ווס מ-Topcon, שסיכם את שלושת ימי שהותו בקרחון:
“ההרים השקטים והמרוחקים האלה הם מהאזורים הפראיים האחרונים באירופה. יש להם כל כך הרבה ללמד אותנו – אם רק נהיה מוכנים להאזין. שהייה כאן וחזות ההשפעה שיש לנו על הפלנטה היא חוויה מטלטלת. אני רק מקווה שהמחקר שלנו יוכל להשפיע ולעורר גם את אלה שעוד אדישים לנושא שינויי האקלים.”

ההצטמצמות וההידלדלות השקטה של הקרחון בשנים האחרונות אולי אינה רועשת – אך המסר שלה ברור. קצב שינויי האקלים הולך וגובר, וההשפעות ניכרות בכל מקום.

דברי סיכום

מייקל גומס, סגן נשיא לקיימות עולמית ב-Topcon, הוסיף:
“אנחנו נלהבים מאוד מהשימוש החדשני בטכנולוגיה שלנו כדי למדוד ולהבין את ההשפעות של שינויי האקלים. זהו מקרה בוחן מצוין שממחיש כיצד תיעוד מדויק יכול לייצר שכבת מידע חשובה שתורמת להבנה עמוקה יותר של היעדים לפיתוח בר קיימא – ובמיוחד SDG #15: חיים על פני האדמה. אנו מעריכים את השקיפות והתחכום של המדידות הללו – הן עבור הקהילה המדעית והן עבור אזרחי העולם.”

תוצאות משלחת המדידה של TERIA ו-Topcon קוראות לנו – בשקט אך בהתמדה – ללמוד, לשתף פעולה ולפעול. עכשיו, יותר מתמיד, זה הזמן לעשייה שיש לה משמעות.

עובדות על קרחון ארקוזן:

  • מיקום: 09140 Seix
  • רכס: Mont Valier, גובה 2,838 מטר
  • אגן ניקוז: נהר סלאט
  • חשיפה: צפון-מזרח
  • שטח: 1.8 הקטאר (בהשוואה ל־5 הקטאר בשנת 1850)
  • גובה: בין 2,320 ל־2,520 מטר
  • אורך: 370 מטר | רוחב: 90 מטר
  • סוג סלע: גיר וצפחה
  • סוג קרחון: קרחון בצורת משפך עם הצטברות יתר
  • קואורדינטות גיאוגרפיות:
    42°47’55” צפון / 1°05’20” מזרח
  • משלחת המעקב התשיעית לקרחון ארקוזן: 28–30 בספטמבר 2023

ציוד מדידה של Topcon:

  • סורק לייזר GLS-2200
  • מחשב שדה FC-5000
  • מקלטים מסוג PYX של TERIA

ה-GLS-2200 הופך סריקות מורכבות לפעולות אינטואיטיביות – פתרון מושלם למשימות קשות בתנאים דחוקים. הוא כולל טווח מדידה של 200 מטרים וחיבור קל.

מחשב השדה FC-5000 נבחר בזכות קלות התפעול והעמידות הגבוהה. המסך בגודל 7 אינץ’ ניתן לקריאה גם בשמש ישירה, והמבנה העמיד למים והציפוי נגד שריטות הופכים אותו לאידיאלי לשטח הררי ומזג אוויר משתנה.